Євросоюз продовжить "економічний безвіз" для українського експорту ще на рік,

шмигаль

Україна та ЄС досягли домовленостей про продовження "економічного безвізу" ще на рік.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Telegram.

"Український бізнес зможе і надалі продавати свої товари в Євросоюз без будь-яких квот, мит чи тарифів. Це важливо для відновлення нашої економіки", – написав Шмигаль.

Він додав, що також відновлено доступ української аграрної продукції на європейський ринок, за виключенням кількох країн.

"Спільно з Єврокомісією вдалося домовитись про припинення блокування транзиту понад 500 позицій українських аграрних товарів. Робота "Шляхів солідарності" продовжиться. Знято всі інші односторонні заборони, які були введені п’ятьма сусідніми країнами. На рівні Єврокомісії вибудовано компромісний механізм, який передбачає обмеження щодо експорту чотирьох позицій української аграрної продукції до сусідній країн", – уточнив Шмигаль.

Читайте також: Платіжна система "Нової пошти" за рік збільшила кількість міжнародних переказів у 98 разів

Як повідомлялося, минулого тижня постійні представники країни ЄС погодили рішення про скасування ввізних мит на український експорт до ЄС ще на рік. Голосування Європарламенту за це рішення очікується на засіданні 8-11 травня. Захід вживатиметься наступного дня після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

Документом, зокрема, передбачено призупинення тарифів на фрукти та овочі, на які поширюється система вхідних цін, а також на сільськогосподарську продукцію та перероблену сільгосппродукцію, на яку поширюються тарифні квоти. Промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, тому вони не включені до нової пропозиції.

Зауважимо, що 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Це рішення було однією з передумов для продовження пільг для українського експорту до ЄС ще на рік.