Кабмін затвердив порядок ведення реєстру шкідливих викидів

экология,выбросы

Кабінет міністрів затвердив Порядок ведення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів.

Документ розроблено відповідно до вимог закону "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів", який набере чинності вже 8 жовтня, повідомляє пресслужба Міндовкілля.

Порядок визначає особливості користування Реєстром, алгоритм створення та внесення до нього даних, порядок реєстрації об’єктів та подання звітності операторами і довідок про дифузні джерела залученими органами, а також затверджено форми заяв оператора.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець запевнив, що реєстр функціонуватиме як зручний онлайн-сервіс на веб-порталі "ЕкоСистема" та буде доступним для громадськості.

"Громадськість матиме вільний доступ до інформації про кожне підприємство, діяльність якого впливає на довкілля. Таким чином Україна виконає важливу частину своїх міжнародних зобов’язань – за Оргуською конвенцією та за Протоколом про реєстри викидів та перенесення забруднювачів. І це суттєвий крок на шляху нашої країни до ЄС", – зазначив голова міністерства.

Читайте також: Росія завдала збитків довкіллю України на 8 трильйонів

За його словами, вже за два роки український Національний реєстр буде інтегрований з Європейським. Після цього Україна зможе обмінюватися актуальними, верифікованими даними з компетентним органам Європейського Союзу та синхронізувати власну довкіллєву політику із європейською.

Нагадаймо, ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Оргуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв’язання екологічних питань. Створення національного Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів було однією з висунутих міжнародним документом умов.