Європа профінансує модернізацію шести пунктів пропуску на кордоні з Україною

ягодин

У рамках програми "Механізм "Сполучення Європи" (CEF) буде реалізовано шість проєктів розбудови західного кордону. Вони були розроблені спільно з Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною.

Як ідеться в повідомленні Мінвідновлення, програмою передбачається модернізувати автомобільні та залізничні пункти пропуску, під’їздні шляхи, майданчики для паркування вантажівок, а також планується закупити обладнання для митного та прикордонного контролю.

Проєкти будуть реалізовані на умовах співфінансування. 50% коштів мають виділити держави-автори проєктів, інші 50% – Єврокомісія. Зокрема, програма охопить наступні пункти пропуску:

  • "Ягодин – Дорогуськ"
  • "Краківець – Корчова"
  • "Мостиська ІІ – Медика"
  • "Порубне – Сірет"
  • "Вадул-Сірет – Дорнешті"
  • "Бережанка – Лужанка"
  • "Захонь – Чоп"

"Пріоритет Мінвідновлення – збільшити пропускну здатність пунктів перетину кордону. Це важливо для розвитку експортної логістики та оптимізації транспортних потоків. Загальна вартість схвалених Єврокомісією проєктів – понад 200 млн євро. Вже працюємо над розробкою нових заявок на наступний рік. Фокус уваги – також на розбудові прикордонної інфраструктури", – підкреслив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

6 червня 2023 року віцепрем’єр-міністр із відновлення Олександр Кубраков та Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян підписали угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи".

Угода дозволяє залучати фінансування ЄС для розвитку транспортних артерій та підтримки стійких транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.