У Бахмуті тривають запеклі бої, війська РФ наступають на Авдіївку: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті та на окупованих територіях

Читать на русском

У Бахмуті тривають запеклі бої, війська РФ наступають на Авдіївку: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті та на окупованих територіях
У Бахмуті тривають запеклі бої, війська РФ наступають на Авдіївку: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті та на окупованих територіях

На 392 добу війни окупаційні війська РФ продовжують збройну агресію проти України, зосередивши основні зусилля на повне захоплення Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Найзапекліші бої продовжуються у південній та північній частині Бахмута.

Об этом сообщает Устав ГРУПП

Про це йдеться у оперативному зведенні Генерального штабу Збройних сил України, оприлюдненому увечері 22 березня. Окупанти роблять спроби наступати на Авдіївку.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямах. Також ворог проводив наступальні дії на Авдіївському напрямку з метою встановлення контролю над Авдіївкою та Мар’їнкою.

За добу противник завдав ракетного удару по Запоріжжю, внаслідок чого дві російські ракети потрапили до житлового багатоповерхового будинку, є загиблі та поранені серед цивільних громадян. Також ворог завдав 41 авіаційного удару. Зокрема, окупанти використали 21 БпЛА типу Шахед-136 із Брянської області російської федерації, 16 із цих дронів були збиті.

Внаслідок ударів ворожих БпЛА, росіяни вразили територію гуртожитку професійного коледжу в Ржищеві на Київщині, загинули та поранені серед громадянських громадян, а також пошкоджено об’єкт цивільної критичної інфраструктури на Житомирщині. Також загарбники здійснили понад 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Ситуація на різних напрямках 22 березня була такою:

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямах оперативна ситуація без істотних змін, формування наступальних угруповань противника не виявлено. Російське керівництво продовжує використовувати інфраструктуру республіки Білорусь на підготовку своїх військ. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби ворог здійснив обстріл районів населених пунктів Хренівка, Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Волфіне та Попівка Сумської області та Басове, Стрілечтя, Глибоке та Вовчанськ Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Куп’янськ та Крохмальне Харківської області; Білогорівка – Луганській, а також Колодязі та Верхньокам’янське у Донецькій області.
  • На Бахмутському напрямі ворог продовжує ведення наступальних дій, проте його наступальний потенціал знижується. Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивають численні атаки супротивника в районах населених пунктів Бахмут, Богданівка та Предтечине. Ворожі обстріли зазнали населені пункти поблизу лінії зіткнення, серед них – Васюківка, Міньківка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах населених пунктів Новокалинове, Степове, Бердичі, Авдіївка, Ластівчине, Північне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Перемога – успіху не мав. Ворожі обстріли зазнали зокрема, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.
  • У Запорізькому та Херсонському напрямках супротивник веде оборону дії. Обстріли зазнали районів населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області, а також Гаврилівка, Берислав, Веселе, Антонівка, Дніпровський та місто Херсон.

Російська злочинна влада продовжує заходи щодо примусової паспортизації населення тимчасово окупованих та зайнятих територій України. Так, у населених пунктах Херсонської області російська окупаційна так звана "влада" загрожує місцевим жителям із квітня припинити виплачувати пенсію у разі відсутності російського паспорта.

Водночас у Старобільському професійному коледжі Луганського національного аграрного університету проводилися збори викладачів, які висловлювали невдоволення примусовою паспортизацією педагогічного складу через вказівку окупаційного так званого "керівництва" навчального закладу до 1 червня всім працівникам коледжу отримати паспорт громадянина російської федерації. Викладачам не дають змоги звільнитися за власним бажанням. Окупантами були вжиті заходи щодо силового розгону та припинення зборів.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Источник: Собеседник