Річниця знищення великого десантного корабля ВМФ РФ "Саратов"

саратов

Рівно рік тому ударом однієї балістичної ракети "Точка-У" ЗСУ знищили в порту Бердянська великий десантний корабель ВМФ РФ "Саратов" та пошкодили великі десантні кораблі "Новочеркаськ" та "Цезар Куніков".

Об этом сообщает Устав ГРУПП


Сьогодні вперше російська влада офіційно визнала цю поразку. У Севастополі була відкрита меморіальна дошка, на якій зазначені імена ліквідованих російських моряків. На дошці 12 прізвищ, але результатом удару по Бердянську є поява 11 з них: 9 окупантів тоді було знищено на місці, двоє пізніше померли від поранень.

Найсимволічніше, що українською ракетою було знищено зрадника — командира ВДК "Цезар Куніков" капітан 3-го ранку О.Чірву. Він перейшов на бік ворога у 2014-му в пошуках вигідних умов служби, але був покараний товаришами, яких він зрадив.

Росіяни стверджують, що удар був завданий ракетою з касетною бойовою частиною за індексом 9Н123К, але за наслідками вибуху більш вірогідним виглядає, що удар завдали ракетою з уламково-фугасною бойовою частиною 9Н123Ф, яка вибухає на висоті 20 метрів над точкою прицілювання, бойова частина у 162 кг вибухівки розганяє 14 500 готових уражаючих елементів.

ВДК "Саратов" загорівся, на борту почав рватись вантаж боєприпасів та пальне. Погасити пожежу було вже неможливо. Російське командування стверджує, ніби "Саратов" затопили, щоб уникнути вибуху, але відео пожежі та супутникові знімки показують, що біля пірса пішов на дно повністю вигорілий корпус.

Треба зазначити, що удар "Точкою" завдали майже на межі дальності ракети, але підготовка та тестування, регламентне обслуговування старої ракети були професійними, техніка спрацювала ідеально, ракета майже не відхилилась від точки прицілювання.

Російські десантні кораблі прийшли в Бердянськ 21 березня з вантажем для забезпечення російських військ, які штурмували Маріуполь та наступали на Гуляй-поле. Росіяни не боялись ударів ЗСУ, оскільки дальність була велика, і вони не прикрили порт зенітно-ракетними системами. Хоча "Точка-У" тоді була потрібна всюди, командування ЗСУ все ж отримало точні розвіддані та витратило дуже дефіцитну ракету для ураження надважливої цілі.

Ця атака знищила значну кількість боєприпасів та змусила росіян відмовитись від використання "Бердянська" як операційної бази флоту, що ускладнило постачання російських військ у критичний момент та значно вплинуло на хід бойових дій на цій ділянці фронту.

Розвідка, планування, технічне обслуговування, застосування — усе було в цій операції зроблено правильно, і це дало результат.

Юрій Бутусов, Цензор.НЕТ

Источник: Руспрес